Toegankelijkheid

Skip to main content

Meester minder, 'n (1974)

'n Meester minderVoorafgaand aan twee reeksen Q & Q maakten regisseur Bram van Erkel, schrijver Harrie Geelen en producent Carl Tewes een jeugddetective waarin, net als in de serie, de kinderen de misdaad uiteindelijk oplossen. Deze televisiefilm begint ’s morgens op een gewone schooldag. De kinderen van de zesde klas wachten op hun meester, Barend Bavo, die te laat is. Als de kinderen politieagenten en een ambulance zien wordt al snel duidelijk dat er iets aan de hand is met hun meester. Ze krijgen de ochtend vrij als bekend wordt dat hij de vorige avond in het kantoor van de school is vermoord terwijl hij aan het nakijken was.

'n Meester minderInspecteur Spaans leidt het onderzoek en komt er achter dat meester Bavo weinig geliefd was. Hij zou ook schulden hebben en tegelijkertijd een nieuw huis laten bouwen. De dochter van de inspecteur, die net als in Q & Q Akkie heet, zit in de zesde klas en gaat met enkele klasgenoten zelf op onderzoek uit. Ze vinden bloedsporen op het fietspompje van hun muzieklerares. Terwijl de inspecteur voor een raadsel staat wie en waarom de schoolmeester heeft vermoord ontdekken de kinderen nog iets vreemds als ze hun schriften terugkrijgen. Hun opstellen zijn nagekeken maar niet door hun eigen meester - maar door wie dan wel?

De kinderen uit de zesde klas werden gespeeld door de echte leerlingen van de school en Jacques Vriens, die het hoofd van de school speelde, was ook in werkelijkheid directeur van de school. Hij is sindsdien bekend geworden als schrijver van kinder- en jeugdboeken. De hoofdpersoon uit zijn bekendste boek “Achtste-groepers huilen niet” heet ook Akkie. Het boek is bewerkt tot een toneelvoorstelling en een speelfilm, waarin Jacques Vriens ook weer een kleine rol heeft.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
KRO (4 april 1974)

Tekst
Harrie Geelen

Regie
Bram van Erkel

Producent
Carl Tewes

 


Laatste aanvulling: 7 september 2013

© KRO

KRO, Jaren 70, 1974, Harrie Geelen